duminică, 17 martie 2013

Festivalul UCIN 2013: microinterviu cu Laurenţiu Damian

În agitaţia de dinaintea ceremoniei de acordare a premiilor Uniunii Cineaştilor în cadrul Festivalului UCIN 2013, domnul Laurenţiu Damian, directorul festivalului, a avut amabilitatea de a găsi un răgaz pentru a răspunde la câteva întrebări.



R: Domnule Laurenţiu Damian, sunt cincizeci de ani de la înfiinţarea UCIN - ACIN, după cum se numea în 1963. E un moment de bilanţ. Îmi puteţi spune câteva cuvinte?

LAURENŢIU DAMIAN: Deocamdată ne aflăm la decernarea premiilor UCIN 2013. Sigur că este un moment de bilanţ, iar bilanţul constă într-o panoplie de filme importante, de premii importante şi de activităţi pe care le-a avut UCIN-ul/ACIN-ul de-a lungul timpului. Să nu uităm că prima oară a fost înfiinţată Asociaţia Cineaştilor, după care, în 1990, la un congres extraordinar, s-a hotărît înfiinţarea Uniunii Cineaştilor, care cuprinde multe, multe asociaţii; şi evident că va fi un moment nu numai de sărbătoare, dar şi privitor la ceea ce vom face în continuare; pentru că nu vă ascund că lucrurile încep să devină mai complicate în uniunile de artişti; ANUC-ul - adică Alianţa uniunilor - trebuie să funcţioneze mai bine, şi avem de apărat drepturile şi reputaţia cineastului român.

R: Vă spun că am şi eu o supărare. Tot în 1963 s-a înfiinţat şi revista "Cinema". Din păcate, în momentul de faţă nu mai există o revistă de culturalizare cinematografică.

LAURENŢIU DAMIAN: Revista "Cinema", după care a urmat "Noul Cinema", după care a urmat la CNC, dacă vă amintiţi, o altă revistă care a durat cam zece numere... Vreau să vă promit că revista "Cinema" stă în atenţia Uniunii Cineaştilor şi că nu mai departe de două, trei luni de zile vom avea primul număr. Numai că va fi un alt tip de revistă. Va fi o revistă de istorie şi cultură cinematografică, nu o revistă cu vedete şi poze exagerate, pentru că este nevoie de o cultură...

R: Un fel de "Cahiers du Cinema"...

LAURENŢIU DAMIAN: Un fel de "Cahiers du Cinema". Pentru că este foarte important să fie o revistă a specialiştilor, aşa cum la UNATC [Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, n.r.] este o revistă făcută de studenţi, care este foarte, foarte importantă şi care merge în direcţia analiză de film, estetică de film, poetică de film...

R: Şi pentru publicul larg?

LAURENŢIU DAMIAN: Nu ştiu dacă CNC-ul nu are în vedere o revistă care să fie... să împace gusturile şi să aibă şi zona de atractivitate. Şi acel "Cahiers du Cinema" românesc va avea o nuanţă de atractivitate pentru că e vorba de vedete importante, de festivaluri internaţionale, de festivaluri d-ale noastre, de actori importanţi. Dar nu va fi o revistă comercială ci o revistă de cultură cinematografică.

R: Şi o ultimă întrebare legată de premiile care se acordă. Aveţi vreun film preferat?

LAURENŢIU DAMIAN: Filmul meu preferat nu a fost înscris în competiţie. El se numea "După dealuri" şi aparţine lui Cristian Mungiu. El nu l-a înscris nici în competiţia..

R: Dar nu e o jignire faţă de breaslă?

LAURENŢIU DAMIAN: NU! Nu mi se pare o jignire. Au fost foarte multe comentarii. Cristi a sperat foarte mult de la cinematografia românească, în sensul promovării filmului lui pentru "Oscar", pentru lista finală. El era deja pe lista scurtă. Se pare că toate organismele astea - uniuni, asociaţii - n-au dat nici un semnal... Şi este păcat. Vreau să vă spun pentru dumneavoastră, pentru cititorii blogului, că filmul "Amour" [căştigătorul Oscarului la categoria cel mai bun film străin, n.r.] a beneficiat de două milioane de euro pentru promovarea în America, iar "După dealuri" de 15.000 de euro. Este echivalentul unei Dacii... unei Skoda... Deci dacă noi nu am întins o mână unui creator european important, creatorul este mai dezamăgit la această oră decât suntem noi dezamăgiţi că el nu şi-a prezentat filmul.

R: Vă mulţumesc mult.

A consemnat Marian HOCIUNG aka Donkeypapuas

Toate drepturile rezervate.

Niciun comentariu: